top of page

Tio skrivteorier

Skrivguiden som ger dig de viktiga skrivverktygen.

​De tips och färdigheter jag ger dig i de digitala klasserna tillsammans med övningar kommer att föra ditt skrivande framåt. Övningarna är utformade så att du lätt kan inplantera dem i ditt eget manusarbete. 

Ska man inte bara skriva då?

Absolut! Men i något skede behövs vissa grundläggande färdigheter.

De jag ger dig i den här guiden är vad jag behövde för att ta mig förbi nybörjarfelen och bli utgiven författare.

Se introduktionsfilmen här nedan och bekanta dig med vad som kan ta dig från hobbyskrivare till utgiven författare.


Stegvis ledsagas du framåt, introduceras till de viktigaste skrivverktygen.
Innehåller 10 kursvideon med 10 övergripande teman samt e-boken med kursens hela innehåll. Varje kursvideo ger dig flera skrivövningar för att träna dig på det aktuella området.
 

Skärmbild (263).png
Kursinnehåll:

  • 10 teoriklasser bestående av lika många videokurser med tydlig genomgång av centrala och viktiga teman, allt från karaktärer till gestaltning. Se nedan. för hela innehållet.

  • Din e-bok  "Tio skrivteorier" att ladda ner. 

 
Pris: 29 euro

DE TIO TEORIKLASSERNA

"Från idé till bokmanus"

 

Steg 1 – Vi skapar förutsättningarna

Att komma igång och hålla i din skrivlust. Det finns olika hinder som kan dyka upp på vägen men om vi synliggör dessa ”osynliga hinder” är det lättare att ta sig förbi dem sedan. Vi går igenom fem av dessa möjliga ”hinder” och skapar på så sätt den bästa förutsättningen för att lyckas komma i mål!

Steg 2 – De fem viktiga råden

Att skapa din skrivteknik. Det viktigaste är att skapa så många förutsättningar som möjligt för att lyckas, så i detta steg tar en titt på de viktigaste råden jag behövt på min skrivresa. Dessa fem råd har transformerat skrivandet för många av mina skrivkursdeltagare, i synnerhet de som haft svårt att komma igång eller att se hur man ska ta sig hela vägen.

Du får handfasta tips på hur skaparprocessen för ett manus går till.

Steg 3 – Perspektivet

Berättarrösten. Vem är det som ska berätta din berättelse?

Berättarrösten är avgörande och behöver vara tydlig för dig som författare. Ska den vara synlig eller osynlig? Perspektivet är en annan sak man behöver känna till och få ordning på redan i början (även om det går att putsa i slutet).

Steg 4 – Tempus

Även tempus klargörs i detta steg. Hur ska man förhålla sig till det? Nutid, dåtid? När, var och varför?

Steg 5 – Karaktärer

Det viktiga karaktärsbygget. Hur skapar man trovärdiga karaktärer? Hur kan vi fördjupa dem? Karaktärerna är din berättelse vilket säger en hel del om vikten av att lära känna dem ordentligt, men hur låter vi läsaren lära känna dem – så att de berör?

Steg 6 – Miljön

En titt på miljön. Miljön är kulissen där din berättelse utspelar sig. Hur vill du att den ska ta plats? Vad är viktigt då det kommer till miljöskildringar? I detta steg kommer några tips och exempel på hur du till exempel kan gestalta miljön så den berör läsaren.

Steg 7- Spänning och driv: Konflikter

Hur man skapar dynamik och driv. Vi tittar på vad som behövs för att skapa spänning i en berättelse, om det så är spänning genom känslor eller skeenden. Konflikter är det som är bränslet i berättelsen och som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

Steg 8 – Scener och dialoger

Att redigera. Vi tittar på de enskilda scenerna och hur de kan förbättras. Här går vi igenom en checklista för att bygga en lyckad scen. Skrivandet är lika mycket redigering som skrivande, då är det viktigt att ha en struktur på redigering.

Steg 9 – Gestaltning

Att skriva levande. Vad är gestaltning och hur gör man? I detta steg får du tips och exempel för att förstå vad gestaltningen handlar om och vad den kan göra för att förbättra ditt manusabete.

Steg 10 – Dramaturgi

Dags att se över berättarkurvan. Varför först nu? Jo, det viktigaste är att du får något skrivet. Har du material har du något att jobba med. Om man tänker alltför mycket på dramaturgin i början kan det lätt låsa sig. Det går ju alltid att förändra i efterhand - men utan text är det omöjligt. Här går vi igenom olika dramaturgikurvor.

Skärmbild (263).png

E-boken 10 steg: Från idé till bokmanus. 

84 sidor. Teori och övningar.

Fästpunkt 1

Mest prisvärt

10 skrivteorier

29 €

29

Perfekt då man ska starta/planera/strukturera ett skrivprojekt

Stegvisa självstudier i egen takt - 10 klasser

Din e-bok!

bottom of page