FÖRFATTARKURS - självstudier
Vill du studera på egen hand?
Här nedan kan du se olika lösningar
Självstudier -
"Från idé till bokmanus"
DE TIO KLASSERNA
Steg 1 – Vi skapar förutsättningarna
Att komma igång och hålla i din skrivlust. Det finns olika hinder som kan dyka upp på vägen men om vi synliggör dessa ”osynliga hinder” är det lättare att ta sig förbi dem sedan. Vi går igenom fem av dessa möjliga ”hinder” och skapar på så sätt den bästa förutsättningen för att lyckas komma i mål!
Steg 2 – De fem viktiga råden
Att skapa din skrivteknik. Det viktigaste är att skapa så många förutsättningar som möjligt för att lyckas, så i detta steg tar en titt på de viktigaste råden jag behövt på min skrivresa. Dessa fem råd har transformerat skrivandet för många av mina skrivkursdeltagare, i synnerhet de som haft svårt att komma igång eller att se hur man ska ta sig hela vägen.
Du får handfasta tips på hur skaparprocessen för ett manus går till.
Steg 3 – Utveckla din manusidé
Att utgå från det du vill berätta och dra en manuslinje
Här byggs din idé till en övergripande manusplan. Vi ser på vilket kontrakt du skriver med läsaren beroende på vilken genre du skriver i och vilket tema din berättelse har. Här läggs grunderna för att ge komplexa och intressanta karaktärer och intriger. Dessa fördjupas längre fram i kursen. Den röda tråden, din manuslinje, dras upp. (Synopsis)
Steg 4 – Perspektiv och tempus
Berättarrösten. Vem är det som ska berätta din berättelse?
Berättarrösten är avgörande och behöver vara tydlig för dig som författare. Ska den vara synlig eller osynlig? Perspektivet är en annan sak man behöver känna till och få ordning på redan i början (även om det går att putsa i slutet).
Även tempus klargörs i detta steg. Hur ska man förhålla sig till det? Nutid, dåtid? När, var och varför?
Steg 5 – Karaktärer
Det viktiga karaktärsbygget. Hur skapar man trovärdiga karaktärer? Hur kan vi fördjupa dem? Karaktärerna är din berättelse vilket säger en hel del om vikten av att lära känna dem ordentligt, men hur låter vi läsaren lära känna dem – så att de berör?
Steg 6 – Miljön
En titt på miljön. Miljön är kulissen där din berättelse utspelar sig. Hur vill du att den ska ta plats? Vad är viktigt då det kommer till miljöskildringar? I detta steg kommer några tips och exempel på hur du till exempel kan gestalta miljön så den berör läsaren.
Steg 7- Konflikter/Hinder
Hur man skapar dynamik och driv. Vi tittar på vad som behövs för att skapa spänning i en berättelse, om det så är spänning genom känslor eller skeenden. Konflikter är det som är bränslet i berättelsen och som gör att läsaren vill fortsätta läsa.
Steg 8 – Scener och Pusslekskrivandet
Att redigera. Vi tittar på de enskilda scenerna och hur de kan förbättras. Här går vi igenom en checklista för att bygga en lyckad scen. Skrivandet är lika mycket redigering som skrivande, då är det viktigt att ha en struktur på redigering.
Steg 9 – Gestaltning
Att skriva levande. Vad är gestaltning och hur gör man? I detta steg får du tips och exempel för att förstå vad gestaltningen handlar om och vad den kan göra för att förbättra ditt manusabete.
Steg 10 – Dramaturgi
Dags att se över berättarkurvan. Varför först nu? Jo, det viktigaste är att du får något skrivet. Har du material har du något att jobba med. Om man tänker alltför mycket på dramaturgin i början kan det lätt låsa sig. Det går ju alltid att förändra i efterhand - men utan text är det omöjligt. Här går vi igenom olika dramaturgikurvor.
Kursinnehåll:
-
De viktigaste skrivverktygen för att lyckas skriva en bok presenteras stegvis för dig. Bara att följa programmet.
-
10 klasser bestående av lika många videokurser (6-12 min) med tydlig genomgång av övergripande teman. Du får även övningar och teori i textformat att ladda ner.
-
Fri tillgång till alla digitala skrivövningar och enskilda temaklasser på hemsidan!